Група учени от мичиганския университет са установили, че белтъците, които се срещат в концентриран вид в бананите, притежават същия антивирусен ефект, както и два съвременни лекарствени препарата, които се използват в терапията на ХИВ.
 


Според резултатите, публикувани в специализираното списани  Journal of Biological Chemistry, в бананите се съдържат белтъците лектини.
 


Авторите на изследването са категорични, че трансвагинални препарати, разработени на основата на лактини, могат да предотвратят проникването на причинителя на ХИВ в имунната система на клетките. Лектините, извлечени от банани могат да разрушат механизма от непрекъснати мутации, затрудняващ борбата с вируса на ХИВ.
 



Американските изследователи са категорични, че разработването на нов тип микробицид на основата на белтъци, извлечени от банани, ще бъде много по-евтин за производство, отколкото медикаментите, които се прилагат в момента.
 


Експертите са на мнение, че нуждата от нови по тип и действие лекарства е огромна, тъй като на всеки болен, който се лекува с антивирусни препарати, се падат по двама души, заразяващи се с вируса на ХИВ.
 


Откритието може да има огромно значение за развиващите се страни, в които епидемията от ХИВ става все по-голяма, коментират авторите на проучването.  Дори и ефективността на  препарата да се окаже само 60%, той може да предотврати 2,5 милиона случая на заразяване в течение на 3 години.